Home Onze Club! Lijnbesturing
PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Sal   

Bij lijnbesturing, of LB, vliegen de modellen in een cirkel rond de meedraaiende piloot. Hij bestuurt het model door middel van een stuurhandvat, verbonden met het model, door twee superdunne stalen kabels, de stuurlijnen. Deze lijnen komen het model binnen door de linker (=binnenste) vleugeltip en zijn verbonden met een mechanisme de tuimelaar dat op zijn beurt het hoogteroer en soms ook vleugelkleppen doet bewegen. Hierdoor kan het model omhoog en omlaag worden gestuurd. Door de combinatie van lijnlengte en vliegsnelheid ontstaat er een trekkracht op de lijnen die groter is dan het modelgewicht. Hierdoor kan het model, afhankelijk van het ontwerp, alle punten bereiken op de denkbeeldige halve bol met de lijnlengte als straal. In het begin wordt bijna iedereen duizelig, maar na zo’n vlucht of 10 is dit meestal verdwenen.

Sinds de eerste introductie in de late jaren 30, is lijnbesturing uitgegroeit tot in een competitie sport van hoog niveau.Piloten bekampen elkaar in verschillende wedstrijd klassen, Acrobatie(of kunstvlucht) Combat, Team -race, Speed, Navy carrier en schaalmodellen, of gewoon voor het plezier. Sinds kort wordt er zelfs in sportzalen gevlogen met lijnbestuurde modellen. Hier beneden een beschrijving van de FAI klassen die gevlogen worden op Europees en Wereldniveau.

Voorstelling van FAI klassen

F2A - SNELHEID

Deze modellen vliegen met een kabellengte van 17,69m, 9 cirkels, wat overeenkomt met 1 km. De snelheid word gemeten vanaf het ogenblik dat de piloot zijn handvat in de piloon plaatst. Er worden snelheden bereikt van meer dan 300 km per uur!


F2B - KUNSTVLUCHT

Hier moet een voorgeschreven programma van 16 figuren,waaronder vierkanten,driehoeken, achten, een zandloper, een klaverblad enz.binnen zeven minuten afgewerkt worden. Door een jury van 3 of 5 juryleden worden er punten gegeven op de preciezie van de uitgevoerde figuren.

F2C - TEAM-RACE

Een team bestaat uit een piloot en een mekanieker.Drie teams bekampen elkaar tegelijk in de cirkel.Er moeten 100 ronden gevlogen worden,wat met een verplichte lijnlengte van 15.92 m dat overeen komt met een afstand van 10 km.De tankinhoud is echter beperkt,zodat er pitstops. dienen te gebeuren. De mekanieker vangt het model op,en probeert het zo snel mogelijk te tanken en te starten.


F2D - COMBAT

Dit is veruit de meest spectaculaire klasse van lijnbesturing.Twee modellen waaraan een papieren lint is bevestigt proberen zoveel mogelijk stukjes van de tegenstrever af te knippen met hun propeller.Voor ieder afgeknipt stukje krijgt de piloot 100 punten.Dit gebeurd uiteraard niet zonder stukken.Elke seconde dat het model op de grond is krijgt de piloot strafpunten.F4B - SCALE

Dit zijn modellen van echte vliegtuigen die zo precies mogelijk moeten nagebouwd worden.Voor iedere afwijking van het echte toestel verliest men punten.Aansluitend op de statische beoordeling word er een vast programma gevlogen. Deze punten ,samen met de punten van de statische beoordeling vormen het totaal.

 
Banner
Website sponsored by LUMARES - Your Creative Partner
| Copyright © 2005 - 2017 Limburgse Vleugels |
Leden : 59
Artikelen : 39
Weblinks : 1
Artikelen bekeken hits : 228732